onsdag 7 mars 2007

Platt skatt á la Estland

Tänk dig ett skattesystem som är så enkelt att det praktiskt taget får plats på ett visitkort. Systemet går också ut på att stimulera företag att investera sina vinster istället för att dela ut dem. Så har man det i Estland, här ville man skapa ett system som var så enkelt som möjligt, med så få undantagsregler som det över huvud taget var möjligt. Detta skulle göra det enklare att kontrollera att man betalar rätt skatt, men med ett enkelt system minskar man också möjligheten att fuska med skatten, eller att omedvetet betala in fel skatt.

Det estniska skattesystemet bygger på att alla betalar samma skattesats på sin inkomst oavsett hur mycket man tjänar, på detta sätt betalar alla så mycket man kan, samtidigt som man inte förlorar lön på att klättra på karriärstegen. I Estland ligger inkomstskatten på 24% och den sjunker sedan man beslutat att sänka skatten till 20%, med en procentenhet varje år.

För företag så beskattas endast den vinst som betalas ut till aktieägarna. Om man istället väljer att investera så slipper man att betala skatt. Detta har gjort att investeringarna ökar i Estland, samtidigt som också staten får in mer skatt, eftersom företagen expanderar (tjänar mer pengar). Denna reform har småföretag framförallt gynnats av, då de själva kan finansiera sin egen expansion och tillväxt.

För Estlands del så har detta skattesystemet gjort att tillväxten de senaste åren legat konstant runt 6%, samtidigt som reallönerna stigit med ungefär lika mycket. Enligt en jämförelse som Heritage Foundation och Wall Street Journal gjorde 2005 så var Estland den fjärde mest fria marknaden och Estland fortsätter att stiga på Världsbankens 30-i-topp lista på länder med bäst näringslivsklimat.

Detta skattesystem har spridit sig över världen och i Europa har nio länder infört en typ av platt skatt. Dessutom finns det röster i andra Europeiska länder som vill följa efter, bland annat så talade Angela Merkels (CDU, Tyskland) ekonomiske rådgivare om detta inför det tyska valet. I Storbritannien har de konservativas skuggfinansminister tittat på hur en brittisk modell skulle se ut. Ute i världen har bland annat Hong Kong haft platt skatt sedan 1947.

”CUF vill se en plattskattsmodell där moms, bolags- och vinstskatt inkluderas.

Plattskattsystemet har visat sig framgångsrikt i flera europeiska länder och allt fler ser över sina system. Den faktiska sänkningen av skattenivån har gett ökade skatteintäkter. Det har uppmanat till arbete, minskat fusk och gett en efterfrågad tydlighet i skattesystemen samt minskade administrationskostnader.”

Från CUF:s sakpolitiska program, reviderat 2006

//Isak Engqvist, medlem CUF
Läs hans blogg här»

Inga kommentarer: