MYT 3: Frihandel leder till barnarbete.
MYT 3: Fri handel leder till barnarbete, sämre arbetsvillkor och lägre löner!
SANNING: Handel leder till fler och växande företag och arbetstillfällen som inte annars hade funnits. Standarden är och kan inte vara jämförbar med den svenska måttstocken utan jobb och företag i u-länderna bidrar till att människor kommer i arbete, få en lön att leva på och kan försörja sin familj. Felet vi gör i västvärlden är att vi jämför med vår materiella standard istället för att jämföra med hur deras liv skulle sett ut om de inte haft jobbet, eller hur landets ekonomiska utveckling och sociala standard såg ut fem år tidigare.
Idag finns det ca 250 miljoner barn i arbete, de allra flesta inom jordbruket. 5 % av barnen arbetar i industrier som exporterar exempelvis skor, fotbollar och mattor. Det är givetvis tråkigt och hemskt att så sker men vi hjälper inte barnen genom att sluta handla med deras länder. Genom arbete lyfts de från fattigdom och får ett drägligare liv från det de tidigare levt. I ett fattigt land jobbar inte barnen för något annat än att överleva. Att sluta handla med dessa länder skulle skapa än sämre levnadsförhållanden för barnen. Valet att inte stödja barnarbete ska komma från konsumenternas aktiva val att inte köpa produkterna, inte genom kollektiva beslut från statligt håll.
Etablering av större företag i mindre utvecklade länder gör också att de lokala företagen måste erbjuda högre löner och bättre arbetsvillkor annars går arbetstagaren till en annan arbetsgivare. Den konkurrensen leder till bättre villkor för arbetstagaren.
5 kommentarer:
Varför skulle större företag ge bättre löner än dom inhemska företagen?
Är det inte därför som dom flyttar in i ett land för att arbetskraften är billigare där än i andra länder?
Annars så hade väl inte så många företag flyttat till Kina ifrån Sverige?
Men varken stat eller konsument bör undvika varor producerade i dessa länder. Bättre med ett arbetande barn än ett svältande barn...
Internationella företag verksamma i utvecklingsländer betalar bättre löner än de inhemska företagen gör.
Internationella företag har dessutom ett varumärke att värna om som de inte vill fläcka ner.
Fler arbetstillfällen och fler arbetsgivare leder dessutom till bättre löner hos de vuxna vilket bygger ett samhälle där barnen inte behöver arbeta för att försörja familjen. Istället kan de skolas till att klara av mer kunskapskrävande arbete på sikt.
"I ett fattigt land jobbar inte barnen för något annat än att överleva. Att sluta handla med dessa länder skulle skapa än sämre levnadsförhållanden för barnen. Valet att inte stödja barnarbete ska komma från konsumenternas aktiva val att inte köpa produkterna, inte genom kollektiva beslut från statligt håll."
Många konsumenter gör detta val, när de kan. De allra flesta helt förgäves. Det ligger i företagens intressen att få så låga produktionskostnader som möjligt. Rättvis klädproduktion verkar betyda ett gäng småflickor som inte behöver jobba mer än 12 timmar om dagen 7 dagar i veckan framför sina symaskiner.
De allra flesta klädjättar med "fina namn" och strikta code of conduct verkar ha samma system för kontroll som ICA - så extremt lite att det räcker med att säga att man gör rätt för att det ska vara rätt - tills reportaget kommer. Ett bra antal underleverantörer för större företag har blivit avslöjade. Blir uppmärksamheten för stor byter de leverantör för att upprepa samma groteska lönekrav, annars gör de bara som ICA och skyller ifrån sig och kräver bättring tillsammans med någon handlingsfattig plan för uppföljning.
Varje anställt barn leder till jämförelsebar produktion för halva priset. Mindre lön för samma arbete. En människa med arbetsskador som kommer dö i förtid utan att få vara barn - det får man på köpet. Ja, det tackar vi frihandelns moral för.
Skicka en kommentar