onsdag 7 mars 2007

Grön Ungdom, rättvisemärkt och förvirring

Karl Malmqvist skriver på sin blogg ett inlägg om Grön Ungdom och deras tankar kring våran kampanj och om Frihandel. Här återger vi en del av inlägget, vill du läsa hela så är det bara att besöka bloggen, adress finns längst ned.

"Grön Ungdom uppmärksammar här att CUF nu inlett en kampanj för mer globalisering och frihandel. GU menar att global frihandel har en begränsad förmåga att utrota fattigdom, en åsikt som formuleras på bland annat följande vis:

"Vill man utrota fattigdomen hjälper det inte att köpa något som producerats i ett u-land. Ofta produceras varorna nämligen i svältlönefabriker, med låga löner, dålig arbetsmiljö och 90-timmars arbetsveckor. Vill man utrota fattigdomen är det istället viktigt att köpa rättvisemärkt [...]".

Detta är en mycket uppseendeväckande slutsats om man har i åtanke hur länge och i vilken omfattning rättvisemärkt handel funnits. På Rättvisemärkts hemsida konstateras att:

"Den totala försäljningsvolymen av Rättvisemärkt-varor innehar knappt 1% i marknadsandel."

Och denna ringa andel är alltså uppmätt i ett av världens rikaste länder efter en stor våg av kampanjande för mer rättvisemärkning. Svaret på frågan kring hur det ser ut globalt känns ganska självklart.

Men, hur är det då med fattigdomen? Om GU:s teori om att fattigdomsbekämpning kräver rättvisemärkning så borde ju antalet fattiga inte ha minskat särskilt mycket, framförallt inte innan Rättvisemärkt fanns.

Problemet för GU är bara att denna teori inte har någon som helst förankring i verkligheten."

Läs hela inlägget här»

2 kommentarer:

knutsgard sa...

Tycker att det ofta känns som att både MP och GU har ideer som inte är verklighetsförankrade. Visst låter det fint ibland, men det är inte alls någon politik som skapar en direkt förändring. Men det låter fint och folk lyssna på det

Anders Wallner sa...

Så för att Rättvisemärkt i Sverige på 10 år inte har nått mer än 1% av marknadsandelen (vilket jag tycker är ganska högt för en så ung märkning som tidigare inte haft i princip någon ekonomi) så är inte fair trade-rörelsen relevant för utveckling? Bloggaren kunde ha kikat på motsvarande siffror för Schweiz och Nederländerna.

Fair trade-systemet är utarbetat från en FN-konferens där u-länder gick ihop för att kräva rättvisa handelsregler. Ibland förenligt med begreppet frihandel, ibland verkar frihandelsförespråkare tycka att det krockar. Att påstå att de länderna som ni menar att ni kampanjar för inte förstår sitt eget bästa känns ju lite märkligt.

Kör hårt med er frihandelskampanj, men negligera inte fair trade-rörelsen.