torsdag 1 mars 2007

CPIF

Centerrörelsen har en lång tradition av stöd till befrielserörelsen i länder som Etiopien, Namibia, Sydafrika och Angola. Genom åren har många projekt startats, drivits och överlämnats i våra samarbetspartners händer.

Många av dagens partimedlemmar minns CUF:s allra första biståndsprojekt i Bacho, Etiopien. Ännu fler minns hela centerröreslsens stöd till befrielse- och demokratiröreslerna i södra Afrika. Samarbetet i Afrika fortsätter, både som bistånd och genom samarbete med afrikanska partier och rörelser. Idag samarbetar Centerpartiets Internationella Stiftelse (Centre Party International Foundation), CPIF med partier eller närstående organisationer i några fokusländer t.ex. Burkina Faso, Ukraina och Irak.

För drygt 90 år sedan bildades Bondeförbundet som senare blev Centerpartiet. Sedan dess har mycket hunnit hända, världens befolkning har tredubblats, livslängden har ökat från i genomsnitt 64 till cirka 80 år, jordens temperatur har ökat, demokrati och allmän rösträtt har i land efter land ersatt andra, mer totalitära system.

Centerrörelsens stöd till demokratisering, till en ekologiskt hållbar utveckling och bekämpning av fattigdom går vidare. CPIFs verksamhet bygger till stor del på det partinära demokratistödet som alla riksdagspartier erhåller utifrån mandat i riksdagen. Detta stöd förmedlas av Sida. För denna verksamhet gör CPIF en verksamhetsplan för två år och en årlig redovisning som lämnas till Sida.

CPIFs fattigdomsbekämpningsprojekt finansieras till 90% av bidrag från Forum Syd. Egeninsatsen på 10% tas från CPIFs insamlade medel.

Du och ditt distrikt kan göra stora insatser för att stärka ekonomin och i och med det stödja vårt arbete. Men det viktiga ändå är det personliga engagemanget, i ett demokratiutvecklande projekt i något utvecklingsland. Om vi är många som jobbar kan vi uträtta så oändligt mycket mer!

Idag har vi kontakter med partier i, bland annat, Ryssland, Armenien, Moldavien, Vitryssland, Ukraina, Kroatien, Bosnien-Herzegovina, burkina Faso, Sydafrika, Nambia, Zambia och Irak.

Den rika och demokratiska västvärlden har ett särskilt stort ansvar för tredje världen och de nya demokratierna. Genom vår demokratiska tradition finns viktiga erfarenheter att dela med sig av. Detta gäller inte minst oss i Sverige, som byggdes av folkrörelserna. Vårt välstånd innebär också att vi har en skyldighet att dela med oss till världens fattiga. Centerpartiet vill medverka till att återupprätta 1 %-målet för biståndet. CPIF står bakom Millenniemålens krav.

Ur Millenniedeklarationen:
”Män och kvinnor har rätt att leva sina liv och fostra sina barn i värdighet, fria från hunger och från fruktan från våld, förtyck och orättvisor.”

”Demokratisk samhällsstyrning i vilken medborgarna är delaktiga och vilken är grundad på folkets vilja är den bästa garantin för dessa rättigheter.”

Inga kommentarer: