måndag 5 mars 2007

Vad är U-SHOPPING.NU

U-shopping.nu är CUF:s kampanj för att lyfta handelns betydelse för utvecklingsländer. U-shopping.nu handlar om frihandel och globalisering. Om att fyra köpta bananer är bättre än fem biståndskronor. Vi menar inte att bistånd är dåligt och onödigt, men vi menar att handel med utvecklingsländer är bättre. Vi vill lyfta fram att bistånd är mer än pengar.

CUF vill med kampanjen uppmana människor att handla med u-länder. Men också markera att EU:s importtullar och subventioner uppgår till en betydligt högre summa än själva biståndet. Dessutom utgör subventionerna och tullarna oschyssta spelregler. Genom en fri handel får människor runt om i världen bättre varor, till bättre priser. Fri handel går ut på att länder gör det de är bra på och därefter handlar med varandra. På det sättet blir vi alla vinnare.

Handel mellan länder minskar risken till konflikt. Handel och öppenhet har gång på gång visat sig vara nyckeln till att tidigare u-länder bryter sin fattigdom och utvecklas. Då är det vår skyldighet i västvärlden att göra allt för att få till bra regler på vår egen planhalva. Ett första steg är att montera ner EU:s textil- och skotullar som slår hårt mot de länder som drabbas av de protektionistiska reglerna.

Många menar att globalisering för något ont med sig. CUF älskar globalisering! Globalisering handlar om utbyten mellan människor av varor, tjänster och kapital. Kort och gott: När människor kommunicerar och handlar med varandra. Globaliseringen är också en del av vardagen. Vi äter bananer från Brasilien, dricker te från Kina, tittar på amerikanska filmer och beställer böcker ifrån England. För att inte tala om när vi semestrar. Vi lever ständigt i en globaliserad värld.

//Kampanjteamet

1 kommentar:

U-BLOGGING sa...

Äntligen drar vi igång! Underbart med lite frihandels debatt.