lördag 10 mars 2007

MYT2: Frihandel gynnar bara de rika!

MYT 2: Fri handel gynnar enbart de rika länderna som kan flytta produktionen till fattigare länder.
SANNING: Det finns många tydliga exempel på länder där handel och öppenhet lett till resultat. För femtio år sedan var Zambia dubbelt så rikt som Sydkorea, idag har Sydkorea europeisk standard. Taiwan och Kongo var tidigare ekonomiska syskon, idag är Taiwan ett blomstrande land medan utvecklingen i Kongo står still. En stor del av framgången ligger öppenhet och att man exporterar, men också importerar. Hong Kong, Estland, Thailand och Malaysia är andra goda exempel på länder som liberaliserat sin ekonomi och börjat handla och därmed höjt levnadsstandarden, dramatiskt.

2 kommentarer:

Adam Garley sa...

Syd Korea så som alla andra 'i-länder' har en lång historia av att använda olika skyddsmetoder som tullar o.s.v. under sin utveckling. Sverige blev inte så här rik genom frihandel! Kom ihåg att det var bara för 12 år sedan att Sverige gick med i EU. Det var mycket protektionism innan dess och det är fortfarande mycket kvar idag! Nu vill man, med hjälp av WTO, försvåra det för andra länder att föjla samma väg ur fattigdom genom att tvinga dem att öppna sina markander innan de är 'klara'.

Jag tycker att 'u-länder' borde kunna exportera till oss utan handelshinder (speciellt när det gäller jordbruksproduckter!!) men jag förstår att de vill behålla vissa tullar osv. själva för att skydda sina inhemska industrier när de utvecklas till samma nivå som våra.

Lästipps: 'Kicking Away the Ladder' av Syd Koreanska nationalekonom Hu-Joon Chang.

Unknown sa...

Hej !

Jag kan inte lata bli att kommentera. Saken är den att de nya starka asiatiska ekonomierna inte alls har natt sin framgang genom frihandel. Som Adam Gearley redan papekar sa har de varit väldigt protektionistiska.

Exempelvis sa är varvindustrin stark i dessa länder. Men denna industri har redan fran början fatt massivt statligt stöd och subventioner.

Och frihandel är även farlig för u-länderna, eftersom t.ex. EU subventionerar sa otroligt mycket. Det medför t.ex. att EU *exporterar*! socker till Afrika. Det är helt sjukt egentligen, eftersom de verkliga kostnaderna för att odla socker är mycket högre i EU, än i Afrika. MEN: EU subventionera sin sockerodling.

En annan sak: Ekonomin i Nigeria kollapsade bland annat för att landet tvingades genomföra marknadsreformer och privatisering.