torsdag 8 mars 2007

Förslag till nytt EU presenteras!

EU är i grunden är ett projekt som strävat mot fred och frihandel. På senare tid har dock ett antal andra mål, rörande allt från en gemensam utrikespolitik till standardiserandet av läroböcker, tillkommit. CUF anser att EU fyller många viktiga funktioner, men inser samtidigt att en del av det som görs är rena tokerier. Ett sådant exempel är införandet av så kallade ”Trade Defence Instruments”; regler som ska skydda ineffektiva europeiska producenter från konkurrens. Dessa – kombinerat med höga tullar mot omvärlden – innebär att den frihandel som har gjort länderna inom unionen till några av världens rikaste plötsligt ska stoppas.

Istället för att också låta fattiga länder växa och bli rikare genom att handla med oss, vill man alltså stänga dem ute. Detta tycker CUF är ren galenskap. Förutom att det innebär att man på ett inhumant sätt dömer människor till fattigdom, tvingar man dessutom de europeiska konsumenterna att betala för alltihop. Priserna inom unionen hålls onödigt höga som en följd av att utländska konkurrenter diskrimineras. Värst är att det är de fattigaste européerna som drabbas hårdast – de har, till skillnad från rika, ingen ekonomisk buffert att ta ifrån.

Det faktum att EU:s medlemsländer erbjuder bistånd istället för handel osar också av dubbelmoral då nivåerna på biståndet är långt under de vinster som u-länderna skulle göra om de fick konkurrera på samma villkor som vi.

I december inbjöd EU-kommissionen unionens medborgare att komma med synpunkter på dessa ”Trade Defence Instruments”, och självklart tar CUF chansen att vara med och påverka! Stockholms CUF satte ihop en grupp som diskuterade sig fram till svar på de 32 frågor som EU-kommissionen ville utgå ifrån, och dessa godkändes sedan av såväl distriktet som Fredrick Federley och Annie Johansson. Sammanfattat är det budskap som CUF vill ge kommissionen att handel är någonting som vi behöver mer av, inte mindre. Att då ha institutioner vars namn antyder att vi måste skydda oss från den frihandel som visat sig bringa såväl fysiskt som psykiskt välstånd tycker CUF är absurt. Dagens politik, där ett fåtals särintressen värderas högre än kampen för minskad fattigdom, är omänsklig. CUF vill se mer handel och större möjligheter för fattiga att själva påverka sin situation, något som är omöjligt med dagens protektionistiska system!

//Frihandelsgruppen Stockholms CUF

Inga kommentarer: