måndag 19 mars 2007

Migrera mera!

EU-komissionen uppskattar att varje år försöker tiotusentals illegala flyktingar från Afrika ta sig över från bland annat Marocko till Spanien för att söka efter lyckan och välståndet inom EU:s trygga murar. Att det är en riskfylld resa och att många försök har haft fatal utgång har nog inte undgått den som följer nyheterna kontinuerligt.

Att en människa som flyr från fattigdom och krig tillskrivs epitetet "illegal" är förargligt i mina ögon. Speciellt när man samtidigt talar om ett Europa som är i behov av ökad arbetskraftsinvandring för att kunna försörja framtida generationers pension.

Jag var själv nyligen i södra Spanien och såg på lokalnyheterna att man hade satt ihop team bestående av bland annat läkare för att hjälpa de nyanlända flyktingarna med medicin, näring och vätska. Även om det var hemskt att se dessa utmattade människor så var det ändå vackert med den medmänsklighet och solidaritet som de här spanjorerna visade. Och längs alla större turiststråk mötte man en och en annan "clandestino" som ville pracka på mig allt från solglasögon, CD-skivor, smycken... you name it. Självfallet är det tragiskt att människor tvingas till att arbeta i svarta sektorer, men poängen är att det här är företagsamma människor som vill arbeta och tjäna pengar för att försörja sig själva och sina familjer.

Icke att förglömma är att mellan 1869-1910 lämnade en miljon människor Sverige för att starta ett nytt liv på andra sidan Atlanten. Migration är för övrigt något som människan har ägnat sig åt redan under sin förhistoria när tillgången till vatten och bördgia jordar tog slut. Varför ska inte de här människorna få samma chans på ett säkert och lagligt sätt?

Enligt FN bor 100 miljoner människor i ett annat land än i det de föddes i. Globalisering innebär inte bara ökad rörlighet över gränser av varor, kapital och tjänster utan också av människor. Följaktligen anser jag att EU borde verka för en mer liberal och human migrationspolitik där alla människor ses som tillgångar istället för bördor.

Det är dags att visa att man tar globaliseringen och alla dess aspekter på allvar.

Besök gärna min vanliga blogg»

Med vänlig hälsning
Nina Nylander

Inga kommentarer: